Samenwonen met iemand en zijn gokverslaving kan een aanslag op de portemonnee zijn, maar soms kan het ook gezinnen of situaties uit elkaar scheuren. Het komt vaak voor dat de omgeving al iemand zijn verslaving heeft gezien of herkend, ook al begrijpt die persoon het nog niet helemaal. De confrontatie met een verslaving gaat vaak gepaard met ontkenning en kleinering. Door deze technieken te gebruiken, overtuigt de verslaafde zichzelf ervan dat het niet zo erg is als het lijkt, wat een typisch kenmerk is van een verslaafde.
Een paar kenmerken van een gokverslaving
Misschien heb je al het juiste onderzoek gedaan op cacnverslavingszorg.nl, maar er zijn verschillende tekenen van kansspelverslaving die je kunt herkennen bij iemand. Je bent al verslaafd aan gokken als je constant aan gokken denkt en erover liegt. Misschien heb je zoveel geld verdiend of verloren dat je gedwongen bent erover te liegen of je zo erg schaamt dat je het niet aan iemand anders durft te vertellen. Het is natuurlijk niet nodig, maar toch probeer je het te verbergen voor familie of partner. Zodra je merkt dat jij dit doet, of iemand in je omgeving het doet, kun je gaan zien of die persoon een verslaving heeft en eventueel aan de bel trekken.
Je verliest de controle en dus je eigen grenzen
Ook heb je, net als bij het gokken zelf, geen controle over het spel meer. Je gokt er op los en hebt geen grenzen voor jezelf als het gaat om het uitgeven van geld. Stel een paar regels voor jezelf, zoals bijvoorbeeld ‘niet veel geld uitgeven’, en dan doe je het toch wel. Je kunt jezelf niet meer beheersen en de onbewuste drang om te gokken neemt het over. Je houdt je dus niet aan je voornemens, hoeveel je ook stelt. Dit resulteert vaak in veel mislukte pogingen om te stoppen met spelen. Als gevolg hiervan verwaarloos je sociale contacten of relaties met dierbaren omdat je je ervoor schaamt. Herken jij jezelf in deze kwaliteiten? Bel dan snel een specialist.